Alarmsysteem

Allereerst is het grote voordeel van een alarminstallatie in huis natuurlijk dat er een alarm afgaat wanneer er wordt ingebroken. Dat is prettig als je zelf ’s nachts in bed ligt; je hebt dan geen kans dat er ineens iemand naast je bed staat of dat je wakker wordt en een inbreker in huis aantreft. Bovendien wordt bij sommige alarminstallaties meteen de politie gealarmeerd zodat de pakkans optimaal is.

Bijkomend voordeel, of nadeel – net hoe je het bekijkt, is wel dat de inbreker waarschijnlijk de benen zal nemen op het moment dat hij of zij het geluid van het alarm hoort. Dat is een voordeel omdat je dan in ieder geval zo snel mogelijk van de inbreker af bent en hij zo snel mogelijk uit je huis is verdwenen, maar kan ook een nadeel zijn omdat de inbreker dan niet kan worden ingerekend. Een oplossing hiervoor kan een zogenaamd stil alarm zijn, waarbij je dus geen sirene of iets dergelijks hoort als er beweging wordt gesignaleerd.

Een ander voordeel is dat er een preventieve werking uitgaat van de aanwezigheid van een alarminstallatie. Inbrekers zien dat je huis afdoende is beveiligd, en kiezen er vaak voor om dan maar ergens anders heen te gaan. Het gevolg is dat je minder last zult hebben van inbrekers.

Alarminstallatie bedrijf

Als je een eigen bedrijf hebt, wil je natuurlijk niet dat er ingebroken wordt. Op die manier kun je immers een deel van je voorraad verliezen en bovendien opgezadeld worden met forse kosten om de braakschade te voorkomen. Vaak wordt dit allemaal wel door een verzekering gedekt, maar het kost je dan alsnog flink wat tijd en moeite om alles weer terug te krijgen. Je gaat er in ieder geval niets op vooruit.

Voordelen van een alarminstallatie

Het grote voordeel van een alarminstallatie is uiteraard dat het inbrekers afschrikt op het moment dat ze aan het inbreken zijn. Ze worden waarschijnlijk ineens gestoord door een loeiharde sirene en zullen maken dat ze weg komen. Op die manier blijft de schade beperkt in de zin van dat er wellicht niets wordt buit gemaakt, maar je zit dan alsnog met braakschade.

Een ander voordeel van een alarminstallatie heft dit op. Er gaat namelijk een preventieve werking uit van de aanwezigheid van een alarminstallatie. Inbrekers die zien dat een pand goed is beveiligd, kiezen doorgaans liever eieren voor hun geld en reizen liever af naar een pand dat minder goed of zelfs helemaal niet beveiligd is. Het kan dan ook raadzaam zijn om duidelijk te laten blijken dat een pand beveiligd is. Je kunt dat bijvoorbeeld doen door bordjes met ‘camerabewaking’ op te hangen of stickers van het bedrijf aan te brengen die de alarminstallatie verzorgt. Let hierbij wel op dat je geen valse schijnveiligheid creëert. Het is uitermate knullig als er wordt ingebroken en al het personeel denkt dat er voldoende beveiliging aanwezig is en men vraagt of er wat op de beveiligingscamera’s te zien is, dat je dan moet antwoorden dat er helemaal geen beveiliging aanwezig was of er enkel dummy (niet werkende) camera’s aanwezig waren.

Kosten aftrekbaar?

Eigenlijk zijn alle zakelijk gemaakte kosten aftrekbaar bij de Belastingdienst. Voor bepaalde zaken zoals vervoer, eten en drinken en kleding gelden hiervoor speciale drempels, maar voor een alarminstallatie is dat niet het geval. De kosten hiervan kun je dus gewoon als kosten aftrekken en afgedragen btw verrekenen met de btw die je zelf moet afdragen.

Als je dus een winst zou hebben van € 1.000 en een alarminstallatie koopt van € 250, kun je die € 250 kosten van de € 1000 winst aftrekken. Je hebt dan nog maar een winst van € 750. Wat daar voordelig aan is? Je betaalt ook slechts belasting over die € 750, dus je bespaart de belasting over de aanschaf! Het wordt daarmee misschien weer wat aantrekkelijker om je huis goed te beveiligen.

Let wel op dat het hier enkel gaat om de kosten die ondernemers maken. Als je een particulier bent zijn de kosten voor de aanschaf en / of installatie van een alarminstallatie op dit moment niet af te trekken.

BTW

Op dit moment geldt er voor woningen, niet bedrijfspanden, ouder dan twee jaar een verlaagd btw tarief van 9 procent. Het gaat hierbij ook om de arbeidskosten op het installeren van alarminstallaties. Merk op dat het niet gaat om de alarminstallaties zelf; daar zit gewoon 21 procent btw op.

Wat kost een alarminstallatie?

Alarminstallaties zijn er in talloze vormen, soorten en maten. Je kunt een alarminstallatie zo uitgebreid maken als je zelf wil. Een eenvoudig alarmsysteem heb je al voor enkele tientjes, waarbij er enkel een sirene klinkt op het moment dat er beweging wordt gedetecteerd. Meer complexe alarmsystemen kunnen meerdere ruimten in de gaten houden, kunnen op afstand, bijvoorbeeld via een smartphone, bestuurd worden, kunnen direct aan een alarmcentrale of aan de meldkamer van de politie doorgeven dat er iets loos is, enzovoorts. De mogelijkheden zijn eindeloos.