Domotica

Domotica is een begrip wat tot voor kort alleen werd gebruikt in grote riante villa’s. De bewoners hadden geen zin om hun tijd te verdoen aan het openen en sluiten van gordijnen en aan het bedienen van lichtschakelaars. Daarom werd er gebruik gemaakt van een systeem waarbij men deze zaken op afstand kon doen met een afstandsbediening. Inmiddels vind je domotica in iedere elektronica winkel terug; het is een heel ingeburgerd begrip aan het worden.

Meer veiligheid dan met een slot alleen

Een van de redenen waarom men zo graag gebruik maakt van domotica is het feit dat inbrekers steeds handiger worden. Een slot wordt razendsnel opengebroken waarna men vrij spel heeft om jouw huis leeg te halen. Het zorgde voor een run op zogeheten video deurbellen. Dit systeem vervangt de normale deurbel. Er wordt een video camera in de deurbel verwerkt waardoor je kan zien wie er aan je deur staat. Bovendien ben je in staat om direct contact te hebben met de persoon aan jouw deur. Dit alles zorgt voor meer veiligheid, en met de opmars van deze video deurbel domotica is het aantal inbraken via de voordeur drastisch terug gedrongen.

Energiebesparing via je thermostaat

Een ander voorbeeld van domotica die steeds populairder wordt is de slimme thermostaat. Dit is een apparaat wat de temperatuur in jouw huis regelt. Dat is natuurlijk heel praktisch als je thuis bent, maar het is nog handiger wanneer je niet thuis bent. Je kan op die manier namelijk via jouw mobiele telefoon met een app de temperatuur in je huis bepalen. Een woning hoeft in de wintermaanden niet te worden warm gestookt wanneer je op je werk bent; onderweg naar huis kan je regelen dat je straks in een warm huis aankomt.