Dubbelglas

Er zijn verschillende soorten HR glas, te weten HR+, HR++ en HR+++. HR+ glas bestaat uit dubbele beglazing met een metaalfolie en droge lucht tussen de glasplaten. HR++ heeft dubbele beglazing met een edelgas tussen de glasplaten en HR+++ heeft drie glasplaten, waardoor er 2 ruimten ontstaan waar edelgas tussen zit.

Isolerende werking

De werking van folie en droge lucht zorgt voor weerkaatsing van de warmte terug naar binnen door de metaal folie en vertraging van de warmte naar buiten doordat deze wordt tegengehouden door de lucht. De werking van edelgassen is beter dan de werking van lucht om de warmte afgifte te vertragen. Dit doordat edelgassen zwaarder zijn, zodat het meer moeite kost voor de warmte om door het gas te ontsnappen.

De isolerende waarde van een HR raam wordt aangegeven in de U-waarde. Hoe hoger de isolerende werking, des te lager deze waarde. De U-waarde is de ‘warmte doorlaat’ waarde.

Spelregels

Voor het optimale effect en voorkoming van schade zoals lekkage of thermische breuken, is het goed u te houden aan een paar omgangsvormen. Een thermische breuk komt voor bij hoge temperatuurverschillen in het glasoppervlak. Hoog is hier al 30 graden.

Thermische breuk

– voorkom warmte opbouw door de afstand tussen het raam door gordijnen of luxaflex
– schrijf niet op uw raam en plak er niets op (folie, stickers)
– zet geen dingen neer vlak voor het raam of de schuifpui
– spuit in de zomer geen koud water op een warm raam
– zet een schuifdeur helemaal open zodat er geen warmte opbouw is tussen de stijl van de deur en het glas

Lekkage

– verzorg uw verf en kitwerk ter voorkoming van vocht indringing
– voorkom vuilophoping in het drainagesysteem zodat vocht goed afgevoerd wordt

U-waarden

De U-waarde van het glas geeft aan in hoeverre warmte door het glas naar buiten gaat. Deze waarde wordt vaak gecombineerd met een R-waarde. De R-waarde geeft aan hoe warmte isolerend een materiaal is. U ziet dan ook vaak beide waardes aangegeven op de informatie sticker.

U-waarde en R-waarde

De R-waarde geeft de weerstand aan die warmte ondervindt om naar buiten te kunnen komen. Deze R-waarde moet dus hoog zijn, de weerstand is dan namelijk hoog. De U-waarde geeft aan hoeveel warmte er kan ontsnappen via het glas. De U-waarde moet dus laag zijn, er ontsnapt dan niet veel warmte.

Glassoort U-waarde R-waarde
Enkel 5,7 W/m²K 0,175
HR+ max. 2,0 W/m²K max. 0,625
HR++ max. 1,6 W/m²K max. 0,833
HR+++ max. 1,2 W/m²K hoger dan 0,833

Beschrijving

De U-waarde wordt berekend met een formule: W/m2K. Dit betekent Watt (warmte) verlies per m2 per 1 graad Kelvin verschil in temperatuur in de ruimte en buiten de ruimte. Er is daarbij een eis opgesteld voor het maken van ramen. Deze eis is dat er maximaal 1,65 W/m2K verloren mag gaan.

Bijvoorbeeld: is het buiten 0 graden Celsius, dan is de binnenkant van een raam van enkel glas 5,5 graden Celsius terwijl u de thermostaat op 20 graden heeft staan. Het warmte verlies door het raam is dus enorm. Bij een HR+++ raam meet de binnenkant van uw raam een temperatuur van 18,5 als uw thermostaat op 20 graden staat. Dit gradenverschil is dus maar 1,5 graad Celsius. Deze waarde haalt u alleen als ook uw muur en vloer goed geïsoleerd zijn. Is dat niet zo, dan komt daar alsnog veel kou doorheen, wat de temperatuur van uw glasoppervlak doet dalen. Ook slecht onderhoud van uw kozijnen voor wat betreft het verf- en kitwerk zorgt voor warmteverlies.