Elektrisch apparatuur

Tegenwoordig beschikken we over steeds meer en meer apparaten welke opgeladen moeten worden met een oplader. Denk aan een laptop, een notebook, een telefoon, een smartphone, een tablet of een ipad. Ze hebben allemaal een eigen oplader en vaak laten we deze zitten als we het apparaat opgeladen hebben. De lader blijft sluipend energie verbruiken. En ook dit is sluipverbruik.

Heb je wel eens in je meterkast gekeken voordat je naar bed gaat? Alles is uit in het huis denk je, maar toch zie je dan nog steeds de elektriciteitsmeter lopen. Het is verrassend, dat er toch nog stroom wordt verbruikt. Dit stroomverbruik noemen we ook wel sluipverbruik energie. Zonder dat je het weet zijn er nog tal van apparaten in je huis welke stroom verbruiken. En dat is natuurlijk een pijnlijke zaak. En dit kan door verschillende redenen komen.

Waarom sluipverbruik?

Er kunnen tal van redenen zijn waarom ook jij sluipverbruik energie hebt in je huis. Laten we de meest bekende vormen van sluipverbruik energie bespreken.

Ten eerste zijn er tal van apparaten welke dag en nacht aanblijven. Denk hierbij aan een wekker, een telefoonmodem en ook een deurbel. Daarnaast zijn er veel apparaten welke opgeladen worden met een lader, zoals een telefoon, mobiele smartphone, elektrische tandenborstels en ook een kruimeldief. Dan zijn er nog tal van apparaten met een stand-by knop. Denk hierbij aan de radio, de televisie en bijvoorbeeld een dvd speler.

Als je dit allemaal optelt dan kun je het zien als een lekkende kraan. Ondanks dat je de kraan helemaal hebt dichtgedraaid lekt hij nog steeds. Als je op meerdere plekken in je huis zo’n lekkende kraan hebt dan kun je in de ochtend wakker worden met een natte vloer. En dat is natuurlijk niet prettig.

Denk aan de kosten

Natuurlijk krijg je van de sluipverbruik energie geen natte vloer. Echter over een heel jaar kan je al snel 100 euro kwijt zijn per jaar aan sluipverbruik energie. Het is daarom verstandig om maatregelen te treffen. Kijk welke apparaten je niet op de stand-by knop kunt laten staan. Maak een schakelaar om alles in een keer uit te zetten. Laat de opladers van de apparaten ook niet in de stopcontacten zitten. En daarnaast is het ook goed om te kijken of je slimmer om kunt gaan met het licht in je huis.