Warmtepomp

Warmtepompen worden gebruikt om warmte uit de lucht, grond of het grondwater te halen, waarmee je je water kan opwarmen of warme lucht mee kan produceren. Warmtepompen gebruiken erg weinig energie en zijn daarom op dit moment één van de populairste investeringen als je bezig bent milieuvriendelijker te worden. In Nederland is dit vooral erg gunstig omdat er volgens de EBP regelgeving steeds strengere eisen worden gesteld aan nieuwbouwwoningen en verbouwingen.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp neemt de warmte van zijn omgeving en gebruikt dit om water of lucht mee te verwarmen. Het mechanisme is vergelijkbaar met dat van een koelkast. Een koelkast onttrekt warmte uit de producten en koelt ze daardoor af. Een warmtepomp onttrekt warmte uit bijvoorbeeld de bodem en transporteert dit naar je boiler. Er zijn warmtepompen die warmte uit de lucht, de grond en het grondwater halen en deze worden of gebruikt in combinatie met een boiler, of als verwarming van lucht.

De voordelen

Warmtepompen kunnen je dus veel schelen op de energierekening. Hierdoor krijg je de investering die je hebt gemaakt snel weer terug. Ook zijn warmtepompen erg milieuvriendelijk en zal je CO2 uitstoot sterk verminderen. Ze gaan zeker 20 jaar mee en hebben praktisch geen onderhoud nodig. En een warmtepomp maakt geen gebruik van een schoorsteen.

De nadelen

Het grote nadeel van een warmtepomp is het bedrag dat je in eerste instantie moet investeren. Ze zijn namelijk niet goedkoop en het installeren kan erg ingewikkeld zijn. Als je bijvoorbeeld een warmtepomp aanschaft met een horizontale collector, dan zal je een groot deel van je land moeten inleveren. En een verticale collector gaat diep de grond in waardoor boorwerkzaamheden moeten plaatsvinden. Ook kan het langer duren voordat je water warm is en zal je water een lagere temperatuur hebben. Warmtepompen hebben dus alleen nut in woningen met een hele goede isolatie.