Waterontharder

Het is de doodsteek voor veel elektrische apparaten in je huis; kalk in het water. Dit kalk komt namelijk jouw elektrische apparatuur zoals je wasmachine binnen waarna het kalk zich afzet op het verwarmingselement. De apparatuur is daar niet tegen bestand en sneuvelt daardoor voortijdig. Wie een eind aan hard water wil maken kan dat op meerdere manieren doen. Je kan natuurlijk water onthardingstabletten kopen, maar steeds meer mensen kiezen ervoor om een waterontharder te kopen.

De locatie en werking

Een waterontharder is een apparaat met een filter wat vlak na de hoofdkraan komt te zitten. Bij de meeste huishoudens zit het apparaat dus onder de grond gebouwd. De waterontharder filtert het kalk uit het water waarbij gebruik wordt gemaakt van zogeheten ionentechniek. Het water stroomt langs kunsthars bolletjes, die de eigenschap hebben dat ze het kalk aan zich binden. Op datzelfde moment laten de kunsthars bolletjes natrium los. Er vindt dus een uitwisseling plaats; het schadelijke kalk wordt vervangen door een onschuldig materiaal.

De continuïteit

De vraag is dan natuurlijk; wat gebeurt er als de kunsthars bolletjes verzadigd zijn. Het antwoord op deze vraag is heel eenvoudig. Wanneer de harsbolletjes namelijk verzadigd zijn regenereert het toestel. De waterontharder laat op dat moment een hoeveelheid zout water door de kolom met de harsbolletjes stromen. Het kalk komt hierdoor van de harsbolletjes af. Vervolgens wordt het water met het kalk afgevoerd naar het riool. Daarna gaat de waterontharder weer verder met zijn cyclus. Het is dus een oneindige cirkel die voorkomt dat er kalk in jouw leidingwater komt te zitten. De kosten van een waterontharder zijn redelijk hoog, maar de winst behaal je al snel door het effect op het leidingwater wat geen schade meer aanricht aan jouw kostbare apparatuur.