Zonneboiler

Door warmte op te wekken met een zonneboiler bespaar je energie. De elektriciteit die je anders zou gebruiken om het water te verwarmen is niet meer nodig. Hiermee zal je een lagere rekening krijgen, maar ben je ook milieuvriendelijker bezig omdat je minder CO2 uitstoot. Zonneboilers hebben erg weinig onderhoud nodig en hebben een levensduur van meer dan 20 jaar. Ook kan je ze gebruiken in combinatie met een bestaande verwarmingsbron.

De kosten van een zonneboiler

Hoeveel je betaalt voor een zonneboiler hangt af van de grootte van het watervat en hoeveel collectors je wilt installeren. Je moet rekening houden met een initiële investering van tussen de €2000 en €5000. Voor de laagste prijs krijg je één collector en een watervat met 100 liter. Als je meer water wilt verwarmen omdat je bijvoorbeeld een gezin hebt, dan kan je voor €5000 drie collectoren en een watervat van 300 liter aanschaffen.

De nadelen van een zonneboiler

Het grote nadeel van een zonneboiler is dus dat je in eerste instantie veel moet investeren. Dit wordt terugbetaald, maar dat gaat geleidelijk, dus dat voel je niet zo heftig. Ook is het praktisch onmogelijk om altijd al je water te verwarmen met een zonneboiler, je zal altijd een tweede systeem moeten hebben om bewolkte dagen op te vangen. Dat betekent meestal dat je twee ketels hebt die allebei plek in beslag nemen in je huis.