Zonnepanelen

Als je van plan bent om zonnepanelen te plaatsen, ben je waarschijnlijk ook bezig met het berekenen van de stroom die je gaat opwekken en hoe lang je er over doet om de investering terug te krijgen. Zonnepanelen zijn helaas niet goedkoop en er is een flink bedrag nodig om deze aan te schaffen. Toch kan je ze binnen 10 jaar terugbetaald hebben en is het tijd om te beginnen met sparen. Aangezien de levensduur van zonnepanelen 25 jaar is, kan je nog 15 jaar gebruik maken van gratis energie. De volgende tabel geeft weer hoeveel je kwijt bent inclusief installatie.

Aantal panelen Personen per huishouden Kosten van de panelen Besparing per jaar
12 1 € 6.000 € 630
14 2 € 7.500 € 740
16 3 € 8.750 € 900
18 4 € 9.400 € 1.100
21 5 € 11.000 € 1.200
23 6 € 11.750 € 1.300

De factoren die de kosten bepalen

De gegevens in de tabel geven een gemiddelde weer. De kosten van de panelen hangen af van de producent en de kwaliteit. Ook zullen de arbeidskosten van de installatie per aannemer verschillen. En de besparing die je maakt per jaar hangt af van hoeveel energie je gebruikt.

Factoren die het rendement bepalen

Behalve dit zijn er ook factoren die invloed hebben op hoeveel stroom je opwekt. Als de zonnepanelen bijvoorbeeld niet perfect geplaatst zijn (met een hoek van 36 graden op het zuiden), kan het rendement flink afnemen. Ook moet je er rekening mee houden dat je in de zomer meer energie zal opwekken dan in de winter. En als er sneeuw of vogelpoep op de panelen komt neemt het rendement ook af.

Financiële steun

De overheid heeft een paar manieren beschikbaar gemaakt om je te steunen bij de aanschaf van zonnepanelen. Zo is er een lagere BTW van kracht op de totaalkosten. Je betaalt in plaats van 21 procent, maar 9% BTW. Ook kan je gebruik maken van een zogenaamde energielening. Als je je zonnepanelen zo wilt financieren kan je maximaal €10.000 lenen voor een rentepercentage van maar 2 procent.

Hoe werken zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen is niet zo duur meer als voorheen. En steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen om alle of een gedeelte van de energie in huis op te wekken. De voordelen hiervan zijn natuurlijk financieel, maar ook bespaar je het milieu door natuurlijke energie te gebruiken. Je CO2 uitstoot zal verminderen en als de prijzen van stroom omhoog gaan heeft dit een minder grote uitwerking op je portemonnee.

Zonnepanelen werken met zonnecellen. Deze cellen vangen het daglicht op en zetten dit om naar gelijkstroom. Deze gelijkstroom is nog niet bruikbaar, dit moet eerst met een omvormer worden omgezet naar wisselstroom. Nu kan de elektriciteit worden gebruikt. Als je te weinig elektriciteit opwekt zal de rest van je huidige energieleverancier komen. Lever je meer elektriciteit op dan dat je zelf nodig hebt, dan kan je dit teruggeven aan het net zodat je energieproducent wordt.

Het rendement

Ook al zijn zonnepanelen sterk in prijs gedaald, het is nog steeds een groot bedrag dat je moet investeren om ze aan te schaffen en aan te leggen. Voor een gezin met 4 personen ben je hier gemiddeld €10.000 aan kwijt. De gemiddelde besparing per jaar is ongeveer €1000 dus zonnepanelen kunnen zich binnen 10 jaar terugbetalen. Omdat zonnepanelen een levensduur hebben van 25 jaar, kan je dus 15 jaar gratis elektriciteit opwekken voordat ze moeten worden vervangen.